Bij het isoleren van een woning wordt vrijwel meteen aan isolatiemateriaal gedacht, maar de bijbehorende folie is meestal bijzaak, zoals ook blijkt uit bovenstaande foto waarbij de aannemer heeft gekozen om geen dampremmende folie te gebruiken. Onterecht, want een dampopen folie, dampremmende folie of klimaatfolie is een zeer belangrijk onderdeel ter bescherming van de isolatie.

De keuze voor een verkeerde of geen folie heeft ernstige gevolgen voor de conditie van uw woning. Een goede folie daarentegen doet wonderen. Het garandeert de isolatiewaarde van uw woning en het zorgt ervoor dat u jarenlang plezier heeft van uw isolatiemateriaal.

Het toepassen van dampopen folie.

Een dampopen folie wordt aan de koude kant (de buitenzijde) en het isolatiemateriaal geplaatst. Een dampopen folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie, dus dienen ook de overlappende naden afgeplakt te worden met folietape om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt. Hierdoor blijft tevens het isolatiemateriaal in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde.

Het toepassen van dampremmende folie.

Vocht in een woning ontstaat vaak door condensatie van de lucht. Dit gebeurt omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht. Dit noemen we het dauwpunt. Het doel van het plaatsen van folie is om te voorkomen dat er vocht in het isolatiemateriaal komt. Uiteindelijk zal dat vocht namelijk de isolatiewaarde sterk verminderen en ook de constructie van de woning aantasten. Te denken valt aan vocht- en schimmelplekken die zich in de loop van de tijd openbaren.

Vocht.

In een verblijf wordt veel vocht geproduceerd. Neem als voorbeeld een woning. Een mens produceert gemiddeld 2,5 liter vocht per dag (door douchen, koken, transpireren, enz.) dat als waterdamp in de woning terechtkomt. Deze waterdamp zal een uitweg zoeken naar de koudere lucht met een lagere luchtvochtigheid (dampdiffusie).

Om te voorkomen dat de warme, vochtige lucht in de constructie dringt (met mogelijke gevolgen als houtrot en/of schimmelvorming op termijn), dienen met name daken en gevels aan de binnenzijde voorzien te zijn van een dampremmende folie. Deze folie dient te worden toegepast in combinatie met een goede luchtdichting. Het in het gebouw aanwezige vocht zal de ruimte dan via natuurlijke of mechanische ventilatie verlaten. Daarnaast kunnen dampremmende folies tegengaan dat het in de vloer voorkomende vocht in aanraking komt met bijvoorbeeld houten vloeren of parket.