Kokerprofiel

Kokerprofielen zijn vierkante of rechthoekige stalenbuizen. Dit zijn sterke buizen, maar niet onbreekbaar.

De bovenstaande foto laat zien dat de aannemer ervoor heeft gekozen om sparingen (gaten) te zagen in zijn constructieve kokerprofiel. Door deze actie is de draagkracht en stabiliteit van de koker behoorlijk verzwakt!

Kokerprofielen hebben een knikbelasting, ook wel kniklast genoemd. De knikbelasting is de maximale trek- of drukkracht van een kokerprofiel.

Een knikgrens is een referentiekader voor de elasticiteit van een koker. Een knik in een koker is een plotselinge, lokale verbuiging of vervorming door te veel gewicht of trekkracht. Dit niet te verwarren met een breuk, want bij een knik blijft de koker nog wel heel maar bij een breuk zit er een scheur in het materiaal.

Een knik in een kokerprofiel betekent dat de elasticiteitsgrens is overtreden. Wat een nadelig effect heeft op zowel de stabiliteit als de draagkracht van de koker.

In onderstaande foto is te zien dat de draagkracht van de koker overtreden is, en dat de hoeveelheid gewicht (aanbouw) die daarop rust een lichte doorbuiging heeft veroorzaakt.